17 Şubat 2010

Yazı-kesme

Yazılarınızı Kesme için, atlama aralığı ekleme ya da daha önceki blogger hack özellikleri ile geliştirilen otomatik devamını oku özelliği ya da manuel devamını oku özelliğini kullanıyor olabilirsiniz.  Bir ihtimal de hiç kullanmıyor olabilirsiniz tabi ki. Peki hangi yöntem tercih edilmeli? Blogger Yazıları Kısaltılmalı mı? Kısaltılmalı ise hangi teknik kullanılmalı? Yoksa yazıları kesmeye gerek yok mu? 'Blogger Yazılarını Kesmenin En iyi Yolu' başlığının altında sorulan sorular olunca cevaplar az çok belli gerçi, ancak detaylı bilgiler için yazının devamını okumalısınız.

Kısaltılmış yazılar öncelikle okuyucunun daha fazla yazınızı görmesine olanak sağlar. Ziyaretçi böylelikle konu hakkında ön bir bilgi alıp eğer konu ilgisini çektiyse yazıyı ziyaret edebilir. Bir nevi, okuyucuya verilen seçme hakkıdır. Ayrıca, ziyaretçi en üstte yayınlanmış olan yazı ile meşgul olurken, belkide daha fazla ilgisini çekebilecek alttaki diğer bir yazıdan mahrum edilmemiş olur.

Kısaltılmış yazı kısmını, yazının reklam bölümü olarak düşünebiliriz. Kısaltılmış bölümler yani yazılarınızın reklamsal bölümleri aracılığı ile birçok sunum gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle ana sayfanızda birden fazla yazı görüntülemesine olanak sağlayabilirsiniz. Ayrıca blog sahibi açısından önemli olan sayfa görüntülenme sayısı bu yöntem kullanılınca artacaktır.

Peki, Blogger Yazılarını kesmenin sadece okuyucu ve yazar için mi faydası var? Arama motoru optimizasyonu adına da faydası var şöyleki; sayfanızın yüklenme süresini kısaltmış oluyorsunuz. Bant genişliğini (bandwidth) korumak ve okuyucunun sayfa yüklenmesi için geçen bekleme süresini kısaltmak, arama motorları ile sitenizin arasının iyi olmasını sağlayan etkenlerdir. Blogger ipucudur.

Yazının başında da belirttiğim gibi blogda yazılarınızı kısaltmanın üç farklı yolu var. Otomatik devamını oku, elle eklenen kodlar sayesinde kullanılan devamını oku özelliği ve blogger'ın standart hale getirdiği devamını oku özelliği. Bu üç yöntemide kullanan blogcuları görebilirsiniz.

Blogger Yazı Kesmenin En iyi Yolu Nedir?

İlk iki yöntemle eklenen Yazı Kesme ile ziyaretçiler sizin istediğiniz şekliyle yazılarınızı kısa özet halinde görürken, Arama Motorları (Google, Yahoo, vb.) yazıyı kısa haliyle görüntülemez. Yazının tamamını görüntüler. Arama Botları Sayfanızı Nasıl Görür? sorusunun cevabını öğrenmek isteyenler ziyaret edebilirler. Sitenizi gözleyen, indeksleyen arama motorlarının java desteği yoktur. Yani ilk iki yöntemle yazılarınıza devamını oku özelliği eklemenizin sitenizin optimizasyonuna faydası olmayacaktır.

Eğer halen javascript desteği ile çalışan devamını oku özelliği kullanıyorsanız. Size tavsiyem bu tekniğin yerine Blogger'ın sunmuş olduğu özelliği kullanmanız. Bloggerda yazıları kesmenin en iyi yolu bloggerin biz kullanıcılarına sunmuş olduğu atlama aralığı ekleme özelliğidir.

Bu özelliği blogunuzda nasıl kullanabileceğinizi merak ediyorsanız Blogger Devamını Oku Artık Standart yazısını okuyabilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız öncelikle Hazır Temalar için Devamını Oku Özelliği isimli yazıyı okumalısınız.

Atlama Aralığı Ekleme Özelliğinin Avantajları

- Yazılarınız gerçekten kesilir. Hem ziyaretçiler hem de Arama Motorları için geçerlidir.
- Blogunuzun yüklenme süresini düşürür. Bunu Google Webmaster hesabınıza giriş yaparak kontrol edebilirisiniz.
- Blogun sayfa görüntülenme sayısı artar.
- Dolaylı yoldan da olsa sitenin Alexa sıralamasına da etkisi olacaktır.

Blogger Yazı Kesmenin En iyi Yolunu Test Edin


Hemen bir denem yapın. Web sayfanızın yüklenme süresini ögrenin ve Blogger Devamını Oku Artık Standart yazısında belirtilen değişiklikleri yapın ve tekrar sayfanızın yüklenme süresini kontrol edin. Aradaki farkı fark edeceksiniz. Test edin, onaylayın.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Eksik kalan yerler için ya da sormak istedikleriniz için yorum bölümü her zaman hizmetinizdedir.

Kolay Gelsin....
Yorum
umutyildirim dedi ki...
teman mavi olmuş gerçekten çok güzel diğerinden daha çok beğendim bide belki header kısmına bir logo ekleyebilirsin güzel olur
Unknown dedi ki...
Teşekkürler.
Ben de yazılarımı uzunsa kesiyorum genelde.
Metin dedi ki...
Valla ben otomatik devamını okuyu kullanıyordum.şu an bloggerin atlama aralığını kullanıyorum.bazen kısa yazdığımda devamını oku da demiyorum.yazıları istediğim yerden kesiyorum.bu arada güzel tavsiye olmuş biz bloggerlara ;)
Sade dedi ki...
@umutyildirim: temanın yeni renklerini beğenmene sevindim. Arasıra değişiklik iyidir. Logo için bir türlü karar vereiyorum. Blogu ilk kurduğumdan beri logom yok. Bakalım belki bir gün...

@tyler78: yorumun için teşekkürler. Yazıların kesilmesinin avantajlı olduğunu düşünen ve uygulayan yandaşlar bulmak güzel.

@Metin: bloggerin atlama aralığını kullanmaya başlaman iyi bir seçim. Kısa yazılar için zaten yazıyı kesmeye gerek yok.
Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...
Selamlar, siteniz çok güzel, yardım ve desteğiniz için teşekkürler. Benim sorum şu, arşivdeki yazılarıınzı nasıl listeliyorsunuz, yanı tarihlerine göre yada alfabetik olarak nasıl kategorize ediyorsunuz. İçeriği zengin olan blog sahiplerinin çok işine yarayacak bir sistem, bu konuda açıklamalarınız olursa çok memnun oluruz, ben sitemi becerebildiğim kadar kendim hazırladım, ama daha bir çok eksik var, mesela şablonun kendine ait yorum formatını kaldırıp başka yorum kodları ekleyebilrimiyiz, yardımcı olursanız sevinirim, teşeküürler iyi günler.
Sade dedi ki...
bunu yorumlar kısmında açıklamak yerine yeni bir yazı olarak yazmak matıklı olur. En kısa sürede bu konuda bir yazı yazacağım. Takipte kalın.

Yabancı diller için farklı yorum formatları var. Ancak birinci dezavantajı dil seçeneği Türkçe olan var mı bilmiyorum. İkincisi var olan tüm yorumlarınız farklı bir yorum formatı kullanmaya başlayınca görüntülenmiyor.

Bunlar sizin için çok önemli değilse bazı siteler var önerebilirim.
Adsız dedi ki...
Bloğunuzdaki paylaşımlarınızı beğenerek takip ediyoruz.Paylaşımlarınızın ve başarılarınızın devamını dileriz.Dell notebook servisleri.