23 Temmuz 2009

Web sayfanızın yüklenme süresi nasıl öğreneceğinizi mi merak ediyorsunuz? StopWatch, Pingdom, iWebTool, WSO gibi sitelerden kolaylıkla ögrenilebilcek olan web sayfanızın yüklenme süresini ölçebilirsiniz. Peki bu ölçüm size neyi gösterecek?

Ziyaretçiler geç yüklene sitelerden çok çabuk ayrılırlar. Özellikle ilk kez sitenizi ziyaret edecek kişi için olumsuz ön fikir oluşmasına ve belkide bir daha geri gelmemesine vesile oalcaktır. Sayfanızın ne kadar sürede yüklendiğini ögrenmeli ve geç yüklenme söz konusu ise nedenlerini araştırmalısınız.

Sayfa'nın Yüklenme süresine Etki Eden Faktörler Nelerdir?

1. Sayfada görüntülenen yazı adeti: Maksimum 10 veya altında yazı görünütlemeyi seçmenizi öneririm.
2. JavaScript kullanımları: Özellikle eklentilerde kullanılan bu üçüncül dosyalr sayfanızın yüklenme süresine negatif etki ederler. Eğer illaki kullanılması gerekiyorsa Sütunlar (Sidebar) kısmının en altına doğru yerleştirmeye gayret edin.
3. Resim ve Video: Sitede çok fazla sayıda resim, video ve ya benzerleri sitenizin yüklenmesi geçiktirir.

Benzeri sebeplerden dolayı sitenizin yüklenmesi uzun sürüyorsa, altta sıralamış olduğum siteler yardımı ile sebeplerini ögrenebilir, gerekli mudahalelerde bulunabilirsiniz.

Web Sayfanızın Yükleneme Süresi Sorgulama

Stopwatch ile sayfanızın yüklenme süresini ögrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece açılan sayfadaki kutucuğa sitenizin adresini yazmak ve Start Stop Watch tuşuna basmak.

Pingdom araçalrından biri olan Sayfa Yükleme Süresi Ölçer sayesinde yüklenme süresini ögrenebileceğiniz gibi o an sayfanızda bulunan tüm resim, link ve benzerleri içinde ayrı ayrı boyutunu görebilirsiniz. Bununla beraber, CSS kodlarınızın, Scriptlerin, REsimlerin, Eklentilerin, Yönlendirilen linklerin, ve benzerleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Iwebtool özellikle birden fazla sitesi olanlar için bir kerede hepsinin yüklenme sürelerini görüntülemek için ideal bir site. Site boyutu, Yüklenme süresini ögrenebilirsiniz. Ayrıca sitede farklı yer lan Web Tools menüsü ile bir çok gerekli araçlada siteniz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmanız mümkün. Link popüleritesi, pagerank kontrol, Anahtar kelime sorguları, Google tarafından banlanan siteler, Kırık linkler kısacası aklınıza ne geliyorsa.

Son olarak Web Site Optimization (WSO)sitesi ile de ölçüm yapabilirsiniz. Yüklenme süresini ögrenme istediğinizde diğer sitelere göre size biraz geç cevap vrecektir sebebi ise Pingdom'dan da daha detaylı bir analiz sunması. Profesyonel şekilde detaylı bir analiz istiyorsanız tercih edebilrsiniz. Tüm detayları önünüze serdikten sonra en alt kısımda Analiz ve Öneriler yer almaktadır. Böylece nasıl düzenlemeler yapabileceğiniz hakkında size yol gösterir.

Sitelerin tek dezavantajı tabiki ingilizce olmaları. Ancak genelde sayılarla ilgili analiz sonuçları alacağınız için pek kafanıza takmanıza gerek yok. Umarım işinize yarar. Eğer sizinde bildiginiz farklı siteler varsa lütfen yorumlar kısmında paylaşın. Hata isterseniz yazıya ekleyelim.

Kolay Gelsin...
Yorum
Adsız dedi ki...
bnnla ilgli bi si,te vardı who die onn tam adı ne idi