09 Temmuz 2009

Blogger'da resim ve video yükleme seçeneği olmasına karşın, bir çok özelliğin çalışması için gerekli olan özel JavaScript dosyalarını yükleme seçeneği olmamasından dolayı benzeri özellikleri kullanmak isteyen blogger kullanıcıları "Javascript" dosyalarını farklı sitelere yüklemek zorunda kalıyorlar. İşte bu yazımda farklı sitelerden derlediğim çözüm önerilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazıda "Javascript dosyalarını bedava yüklemenize izin veren siteler hangileri?" "İllaki ".js" uzantılı dosyaları başka sitelere mi yüklemek gerekir?" gibi sorulara cevap arayacağım.

Çözüm önerilere geçmeden önce; Javascript dosyalarına ihtiyaç duyan bir kaç uygulamayı örnek olması bakımından sizlerle paylaşmak isterim;
  • Blogger Scarlett Teması için slideshow yapımı gibi bir çok özelliği sıralayabiliriz.
Birçok blogger kullanıcının her zaman seveceği şey; "Kolay ve Bedava" ile tanımlanabilir. Zaten bu yüzden blogger'i tercih ediyoruz. Tabi bu hemen akıllara kolay iş, kolay para denklemini getirmesin! Şunu unutmayın, internet dünyasında bedava giriş yapabilirsiniz ancak bedava ile ilerleyemezsiniz. Belli bir yerde tıkanır kalırsınız.

Blogger'da JavaScript Kullanımı için çözüm önerileri
Belli başlı çözüm önerilerini şu şekilde sıralayailiriz.

1. ".js" uzantılı dosyaları ".txt" uzantılı dosyalara çevirmek

Javascript bir dosyanın uzantısı ".js" iken bunu ".txt" uzantısına çevirerek kullanmak mümkün. Böylelikle "sadece dosyanın uzantısını" değiştirmiş oluyoruz. İki doya arasında başka hiçbir fark yok. Bu küçük değişiklik ile bir çok ".js" uzantılı dosya yüklemeye izin vermeyen siteye uzantısını değiştirdiğimiz dosyayı yüklememiz mümkün. Bunun için Fileden'u kullanabilirsiniz. Ancak bu site kullanıcılarına maksimum 100kbps indirme hızı sunmakta. Daha iyi siteleri diğer maddelerde görebilirsiniz. Daha sonra şu şekilde kullanabilirsiniz.
<script type="text/javascript" src="SCRIPT_URL_ADRESI.TXT" />
2. Google AJAX Libraries API Kullanımı

Bloglarda kullanılan bazı scriptler Prototype veya jQuery gibi "Libraries" yardımı ile kullanılır. Örnekden ve ya Google AJAX Libraries API gibi benzeri kütüphanelerden kullanılabilir scriptler temada </head> kodundan önce alttaki gibi yerleştirilebilir.
<script src='http://www.google.com/jsapi'/>
<script>
google.load("kütüphanede var olan ismi", "versiyonu");
</script>
Şu şekilde sıralanan;

jQuery 1.3.2
jQuery UI 1.7.1
Prototype 1.6.0.3
script.aculo.us 1.8.2
MooTools 1.2.1
Dojo 1.2.3
SWFObject 2.1
Yahoo! User Interface Library (YUI) 2.7.0

Google AJAX Libraries API'de kullanılabilir scriptlere bu adrese bir göz atabilirsiniz.

3. Scriptleri direk olarak temaya ekleme

Normalde
<script type="text/javascript" src="SCRIPT_URL" />
şeklinde eklenen kodu alttaki hale getirebiliriz.

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
SCRIPT_ICERIGI
//]]>
</script>

Bu yöntem tabiki uzun scriptler için kafa karışıklığı ve dağınıklık oluşturabilir. Ama çok uzun scriptlerinde çalışmayacağı hakkında ön yargıya kapılmaya gerek yok, denemek gerekir.

Bu tarz eklentilere başlık eklemekten kaçınılmasını gerektiğini belirterek eğer birden fazla scripti farklı eklentilerde kullnamak istiyorsanız (ki bu mümkün) </b:skin> den hemen önce alltaki koda benzer kodlar kullanılabilir.

.scripts-container .widget h2 {display: none; visibility: hidden;}

Bunula beraber blogger script kullanımında "<" ve ">" sembollerine izin vermemektedir. Bunun çözümü içinde şöyle bir çözüm yolu denenebilir;
Önce: for(var i=0;i<a_rc;i++) {
Sonra: for(var i=0;i < a_rc;i++) {

4. JavaScript'leri Weebly'ye Yükleme:

Weebly ile ".js" uzantılı dosyalarınızı bedava yüklemeniz için üye olmanız ve bir blog oluşmanız gerekl. Daha sonra "Elements > Multimedia > File" yolunu izleyerek .js uzantılı dosyanızı yükleyebilirsiniz. Weebly, "unlimited bandwidth" ile bir çok farklı uzantılı dosyayı bedava olarak yüklemeye olanak sağlamaktadır.

5. Box.net Lite ile Blogger'da Javascript Kullanımı
Box.net'in servislerinden olan Box.net lite ile dosyalarınızı bedava yükleyebilirsiniz. Buda diğer bir yükleyici site.

Esasında yazı burada bitmişti ancak değerli katılımcılar Murat ve Arma nin çözüm önerilerini yazıya eklemeye karar verdim.

İşte Murat'ın çözüm önerisi; Yükleyici site olarak http://groups.google.com adresinin kullanılabileceğini belirten Murat, "Buradan bir grup oluşturduktan sonra, dosyalarım kısmından .js uzantılı dosya v.s yükleyebiliyoruz. Bende çoğunlukla burayı kullanıyorum." diyerek bizleri aydınlatmıştı.

İşte Arma'nın 9 Farklı Yükleyici Site Önerisi:
1. Sigmirror
2. Hotlinkfiles
3. Wimg
4. RipWay
5. Boxstr
6. FileDen
7. FileAve
8. Hosting js
9. Archive

Farklı sitelerden derlediğim; (1, 2, 3 ..gibi) ve değerli katılımcıların önerileri ile genişlettiğim çözüm önerilerini sizler için sıraladım/k. Umarım bloglarında Javascript kullanmak isteyen arkadaşlar için iyi bir yol haritası olmuştur.

Sizlerinde kullandığınız farklı yöntemle varsa farklı kullanıcılarında bu yöntemleri öğrenmesi ve kullanabilmesi için yorumlar kısmında belirtirseniz hayırlı bir iş yapmış olacağınızdan şüpheniz olmasın. Tüm katılımcılara çok teşekkürler...

Kolay gelsin.
Yorum
MURAT PINAR dedi ki...
http://groups.google.com

Buradan bir grup oluşturduktan sonra, dosyalarım kısmından .js uzantılı dosya v.s yükleyebiliyoruz.
Bende çoğunlukla burayı kullanıyorum.
Kolay gelsin.
Sade dedi ki...
bu yöntem için çok teşekkürler. Denedim ve gerçekten de başarılı bir şekilde ".js" uzantılı dosyaları yükledim. Tavsiyen için çok teşekkürler. Kullanmak isteyenler için diğer bir seçenek olarak kullanılabilir.
Kaan dedi ki...
Bu Aydınlatıcı Ve Bilgi Dolu Yazın İçin Gönülden Teşekkür Ediyorum..
Çok Yararlı Oldu..
Bu Arada Yazıyı Okuyupta Yorumlara Bakan Arkadaşlar İçin En Kısa Yoldan weebly'i Öneriyorum..
Js. Dosyanızı Yukarıda Anlatılan Yöntemle Siteye Yüklüyorsunuz.. Sonra Yüklenen Dosyanın Üstüne Sağ Tıklayıp Özelliklerden Direk Link'e Gidiyorsunuz. Linkte Javascript Dosyanızın Url'sini Bulabilirsiniz.

http://pckolog-blog.blogspot.com
Sade dedi ki...
Bu tarz yorumları seviyorum. Fikirlerini paylaştığın için teşekkürler...
Adsız dedi ki...
sade hocam ;
benim kullandığım falknertree temada slide var ben ayrıca Zinmag Primus temasındaki slide manşetide kullanmak istiyorum ama Zinmag Primus JAVASCRİPT dosyaları diğer kullandığım falknertree slide gösterisini bozuyor.Biri çalışsa biri bozuluyor ayrıca Zinmag Primus slide tam da sayfaya yerleştirebildiğim söylenemez .Biraz uzun oldu ama bunun halletmenin bir yolu var mı acaba.kullandığım tema falknertree
adresi:
http://falknertree.blogspot.com/

AYRICA çeşitli dosya ve javascript dosyalarınız için bende bu siteyi öneririm.
http://www.sigmirror.com/

5.0 GB ALAN
7.0 GB Bandwidth VERİYOR TABİ ÜYE OLMAK GEREKLİ
Sade dedi ki...
Şimdi Zinmag Primus Slide bir şekilde blog temasına adapte edilebilir o çok çok büyük bir sorun değil ancak; bloglarda .js uzantılı dosyalar kullanmak zaten blog için bir dezavantajken ve birden fazla .js uzantılı dosya kullanıldığında birbirlerinin çalışmalarını etkilediklerini biliyorken, ben açıkcası 2'den fazla .js uzantılı dosya kullanmanızı pek önermiyorum.

Kişisel görüşüm iki Slideshow'dan birinin seçilmesidir.

Ama illa da yüklemek isterseniz Zinmag'da yer alan slider kodlarını menunuzun altına yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için;
Zinmag Slideshow için gerekli resmi ve genişliğini, bununla beraber gadgetin genişliğini, buna bağlı olarak sağ sütun genişliklerini değiştirmeniz gerekiyor. Yani baya bir iş çıkacak... Bununla beraber iki slideshow birbirini engeleyecektir büyük ihtimalle çünkü biraz önce denedim ve yerleşim iyi olmuş olsa bile hareket js dosyalarını yükledikten sonra diger slideshow bozuldu. (bakınız örnek resim şöyle; http://i25.tinypic.com/2m6a78x.png)

Önerin için çok teşekkürler. Murat'ın önerisi ile senin öneri de yazıya ekleyeceğim;)
Adsız dedi ki...
Sade Hocam ;
ilgin için teşekkür ederim .blogunuzda biraz vakit geçirince Zinmag Slideshow için sayfaya yerleştirme sorununu Blogger Header yerine Gadget Eklemek konusundaki yorumların ile aştım ama daha uygulamadım .Dediğiniz gibi slideshowlardan birini tercih etmem gerekecek.atalarımızın ne güzel demiş;
'' NE YARDAN NE SERDEN VAZGEÇİYOR ...''
tam da benim için söylemişler sanki:)))

Önerime yeni adresler eklemek isterim .hiç olmazsa yardımına birazcık olsun karşılık verme fırsatı olarak kabul edersen sevinirim.
Çalışmalarında başarılar hocam
1. sigmirror
http://www.sigmirror.com/

2. hotlinkfiles
http://hotlinkfiles.com/

3. wimg
http://www.wimg.co.uk/

4. ripway
http://ripway.com/

5. Boxstr
http://boxstr.com/

6. fileden
http://www.fileden.com/

7. fileave
http://www.fileave.com/

8. Hosting js
http://hosting.js.ee/

9. Archive
http://www.archive.org/
Sade dedi ki...
Çok teşekkürler sevgili Arma, yazıya ekledim tüm önerilerini. Keşke herkes böyle katılımcı olabilse...

Slideshowlardan birine elvada diyecekmişsin gibi geliyor bana ama dediğin gibi "ne yardan geçilir ne serden..." eğer bu konuda bir çözüm bılursan bizide haberdar edersen sevinirim...
Serdar Kuzucu dedi ki...
txt olayını çok sevdim :)
Teşekkürler
iki defa demlenebilen bitki çayı dedi ki...
valla diyecek birşey bulamadım blogger kurdu diyebiliyorum size ancak gerçekten çok yararlı bir blog açmışsınız..bu kadar blogger hakkında yararlı yazı olan bir türk blogu görmemiştim ellerinize sağlık..
Sade dedi ki...
Teşekkürler... Bu tarz yorumlar mutlu ettiği derecede cevap vermesi de bir o kadar zor yorumlar oluyor...
Unknown dedi ki...
Ben mynet'in site servisini kullanıyorum. 10 mb sınır var ama zaten js'ler ne kadar tutuyor. :) Tavsiye ederim. Sorun yaşamadım hiç.
Sade dedi ki...
@Tyler78: Önerin için çok teşekkürler...
Unknown dedi ki...
Bir soru geldi aklıma. Birkaç eklenti için blogumda js dosyalar var birkaç tane. bunları alt alta bir tane javascript dosyasına koysam ve şablonumda sadece bir tane js dosyası olarak tutsam eklentilerim çalışır mı?
Sade dedi ki...
Böyle bir yolun ne gibi bir faydası olacak ki? önemli olan .js dosyalarının içeriği. Esas birbirini etkileyen sayıca çok olmalarından ziyade içeriktir. İçerik aynı kaldıktan sonra ister bir tane gibi gözüksünler ister 5 tane gibi pek fark edeceğini düşünmüyorum.
Unknown dedi ki...
Hmm, teşekkürler.
VideoKolik dedi ki...
bunlar artık işe yaramıyor başka çözüm yokmu çevirmek için
aspirin dedi ki...
https://www.opendrive.com adresine js. dosyalrını yukledim blogger tube sorunu vardı slayt gostermyor şimdi bunları bloggere nasıl aktarıcm acemym bu konuda yardımcı olursanız çok teşekkür ediyorum şimdiden ilginize
Unknown dedi ki...
Böyle Bir Yöntemde Var :

İlk Olarak (http://www.blogger.com/add-widget) adlı siteye giriyoruz . Sonra İse JavaScript'i Ekleyeceimiz Blogumuzu Seçiyoruz.Sonra JavaScript'in Adını Yazıyoruz . Sonra İçeriği Düzenle Butonuna Tıklayarak JavaScript Adresini Yazıyoruz . Sonra Tüm İşler Bittikten Sonra Widget Ekle Butonuna Tıklıyoruz . Ayrıca Resimli Anlatım'da Var . Resmi Buradan İndirebilirsiniz:
https://rapidshare.com/files/3834064260/Blogger_Widget__JavaScript_Ekleme.bmp
Serkan K dedi ki...
Teşekkürler. Şu kod çok işime yaradı:
[CDATA[
SCRIPT_ICERIGI

http://www.unutulmussanatlar.com/
Serkan K dedi ki...
bi dakika yaa blogger'da javascript için bir çözüme gerek yokki, başka bir yere upload etmenede gerek yok. zaten blogger içine yükleyebiliyorsun; Blogger panel>Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript EKLE. Kodları oraya koyunca oluyor linkleride ekleyebilirsiniz...
Demo: http://www.unutulmussanatlar.com/
Adsız dedi ki...
Hi there! This is my first visit to your blog!
We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in
the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on.
You have done a extraordinary job!

My weblog Commercial Led Lighting
Adsız dedi ki...
Hey There. I found your blog the use of msn. That is a really well written article.
I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information.
Thank you for the post. I will certainly comeback.

my homepage: Sushi En Orlando
Adsız dedi ki...
Hey very nice blog!

Feel free to visit my homepage :: Chiropractor
Adsız dedi ki...
Hello all, here every one is sharing such
familiarity, therefore it's nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this weblog everyday.

my blog ... Las Vegas Golf Lessons
Adsız dedi ki...
I am no longer certain the place you are getting your information, however good topic.

I must spend a while finding out more or working out more.
Thanks for fantastic information I used to be in search of this info for
my mission.

My web site; personal injury attorney
Adsız dedi ki...
I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

My blog post ... Lower back ache during early pregnancy (fonzation.com)
Adsız dedi ki...
fantastic points altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your publish that you simply made some days in the
past? Any certain?

Also visit my homepage - teleflora florist in billings mt 59105 [http://www.mastamusic.com/bulletinboard/profile.php?mode=viewprofile&u=257635]
TarihDeposu2020 dedi ki...
Anlasilir olmus eline saglik. http://gercektarihdeposu.blogspot.com