26 Mart 2009

“Takip Listem” için yaptığım blog düzenlemelerini paylaşmanın zevkine varabilmek, vaktimi ayırdığım işin boşa gitmediğini sizlere de gösterebilmek ve biten işin sefasını sürmek için yazıyorum. Şimdide sizlere blogger alt yapısı ile çalışan blogum için 'Zinmag Primus 2.0 Teması'nı nasıl düzenlediğimi anlatacağım.

Öncelikle şu hususlara dikkat etmenizi istiyorum,

1. Blogger'a kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra "Kumanda Paneli"nden (dashboard), temayı uygulamak istediğiniz blogunuzun "Yerleşim" (layout) kısmına tıklayın.
2. Yerleşime tıkladıktan sonra açılan sayfada, "HTML'yi Düzenle" (Edit HTML) kısmına tıklayın.
3. Temayı yüklemeden önce, önce bir kopyasını kaydetmek isteyebilirsiniz. "Tam Şablonu Yükle" (download full template template) 'e tıklayarak var olan temanızı bilgisayarınıza kaydedin.
4. "Sabit sürücünüzdeki bir dosyadan şablon yükleyin" (Upload a template from a file on your hard drive.) kısmından gözatı tıklayarak bilgisayarınızda kayıtlı olan Zinmag Primus 2.0 Temasını "(temaismi).xml" seçin ve yükleyin.

Tema Görüntüsü



Zinmag Primus 2.0 teması kullanan örnek blogu görüntülemek için buraya yada direk olarak temayı indirmek için bu bu adrese tıklayınız.

İndireceğiniz rar dosyasının içinden çıkan temanın yanında iki adet dosya çıkacak. Bu dosyaların birinde sitenizde kullanabileceğiniz resimler var. Diğerinde ise Slayt-show'unuz için gerekli olan dosyalar var.

Resim dosyalarını photobucket.com gibi resim yükleme sitelerini kullanarak yükleyebilir ve tema içinde "IMAGE-LINK-HERE/(image name).jpg" yazan yerlere linklerini kopyalayabilirsiniz.

Slayt show için gerekli ".js uzantılı" 2 dosyayı da weebly.com gibi ".js uzantılı dosya eklemenize izin veren siteler"den birine yükleyin. Yükledikten sonra adreslerini not etmeyi unutmayın. (Weebly'e .js uzantılı dosya yüklemeniz için üye olun ve bir blog oluşturun. Daha sonra "Elements > Multimedia > File" yolunu izleyerek .js uzantılı dosyanızı yükleyebilirsiniz.) Yükledikten sonra temada "JAVASCRIPT-LINK-HERE/(javascript name).js" yazan yerlere linkleri kopyalayın.

Ayrıca, farklı yöntemler için Blogger'da JavaScript Nasıl Kullanılabilir? isimli yazımdan yardım alabilirsiniz.

Sayfa Ögeleri Görüntüsü:



Kısım 1: 'Featured Content'
Sayfa Ögelerinde görülen "Featured Contect" sizin Slayt-show yapacağınız kısım olacak, bu kısma aşağıda belirtilen kodda gerekli düzenlemeri yaparak kodu yapıştırmanız ve kaydetmenzi yeterli.

<div class='slide'>
<h2><a href='YAZININ-LINK-ADRESİNİ-YAZINIZ'
title='YAZININ-BAŞLIGINI-YAZINIZ'>YAZININ-BAŞLIGINI-YAZINIZ</a></h2>
<span class='slmet'> Yazan: YAZAR-ADINI-YAZINIZ </span>
<p>YAZININ-ÖZETİNİ-YAZINIZ</p>
<img alt='' src='RESİM-LİNKİNİ-YAZINIZ'/>
</div>

Eğer,
Birden fazla slayt show isteniyorsa, yukarıda belirtilen kodun altına aynı şekilde yenisi kopyalamanız ve gerekli alanları doldurmanız yeterli.

Kısım 2: Ana Sayfada Google Adsense Reklamı

Zinmag Primus teması kendi içinde Google Adsense Reklamını kullanabileceğiniz en etkin kısım olan blog başlığınızın hemen sağında görüntülenebilecek şekilde hazılanmıştır. Google Adsense yardımı ile 468x60 boyutlarında bir reklam oluşturmanız ve kodunu Sayfa Ögelerinde görebileceğiniz gibi uygun yere yapıştırarak kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Kısım 3: Ana sayfanızda Yazılarınızın sadece bir kısmının görüntülenmesi ("Devamını oku" (Read More) Eklentisi)

Ana sayfanızda yazınızın sadece istediğiniz kısmının görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Böylede ana sayfada konu başlıklarınız ve bir nevi konu özetleriniz görüntülenecektir. Okumak isteyenler "Devamını oku" (Read More) kısmına tıklayarak yazının tümünü okuyabilirler. Bunun için tek yapmanız gereken, yazılarınızda;

<span class="fulllpost"></span>

kodunu kullanmaktır. Bu kodu kullandığınızda, örnek olarak;



Milli Takım'da hazırlıklar sürüyor

2010 Dünya Kupası elemelerinde 28 Mart Cumartesi günü deplasmanda
İspanya ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı, akşam yaptığı
antrenmanla hazırlıklarını sürdürdü.
<span class="fulllpost">
Real Madrid Kulübü'nün Ciudad Real Madrid Spor Kompleksi'nde ilk
yarım saati basına açık gerçekleştirilen antrenmanda milli
futbolcular, düz koşu ve ısınma hareketleri yaptı. Antrenmanda
Tuncay Şanlı ve Arda Turan, fizyoterapist eşliğinde takımdan ayrı
düz koşu yaptı. Fatih Terim, her iki futbolcuyla özel olarak görüştü.
Antrenmanı Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener ve
Demokrat Parti eski Genel Başkanı Mehmet Ağar da izledi.

A Milli Futbol Takımı, yarın akşam basına kapalı yapacağı
antrenmanla hazırlıklarını sürdürecek.
</span>


şeklinde kullanırsanız. Anasayfada sadece şu görüntü ile karşılaşacaksınız;

Milli Takım'da hazırlıklar sürüyor

2010 Dünya Kupası elemelerinde 28 Mart Cumartesi günü deplasmanda İspanya ile karşılaşacak A Milli Futbol Takımı, akşam yaptığı antrenmanla hazırlıklarını sürdürdü.


Yazının tamamı için yazının sonunda yer alan "Devamını oku" (Read More) kısmına tıklamalısınız.

Bu kodu her yazınızda elle yazmak yerine her "Yeni Kayıt" !a tıkladığınız da otomatik olarak görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Şöyle;
"Ayarlar" (Settings)kısmına tıklayın, açılan sayfada "Biçimlendirme" (Formatting)ye tıklayın en alta yer alan "Kayıt Şablonu" (Post Template) kısmına kodu kopyalayın ve ayarları kaydedin.

Kısım 4: Twitter Güncellemeleri
Son zamanlarda oldukça popüler olan twitter'i sayfanızda görüntülemek istiyorsanız. Bu tema tam size göre. Bunun için yapmanız gerekn tek şey, yüklediğiniz temada, HTML'yi Düzenle kısmına gelerek, Widget Şablonlarını Genişlet kutucuğuna tıklamak ve "CTRL+F" yaparak açılan kutucuğa TWITTER-ID-HERE 'ı yapıştırarak "Bul" kısmına tıklamak bulunan yere twitter kullanıcı adınızı yazarak ve kaydedin.


<script type=”text/javascript”
src=http://twitter.com/statuses/user_timeline/TWITTER-ID-HERE.json?callback=twitterCallback2&count=5></script>



Kısım 5: Tag cloud (Etiket Bulutu)
Son zamanlarda yine popüler olmuş ve bir hayli işinize yarayacağını düşündüğüm vazgeçilmez eklentilerinden birisi tag bulutları. Sitelerin google tarafından stratejik kelimelerde daha üstlerde çıkabilmesi için çok gerekli olduğu düşünülmekte. Tag Cloud Generator ile bunu yapmanız çok kolay.

1. Kod bilgimiz varsa güzel bir kodla oluşturabiliriz.
2. Buradaki siteden kendimize kısa sürede bir tag bulutu oluşturabiliriz. 2 adımda tag bulutu oluşturma özelliğine sahip. İsterseniz tüm linkleri veya sadece son aranan 30 kelimeyi bulut haline getiriyor.

Kısım 6 : Günün Videosu (Video of the day)

Google Video , metacafe.com , Video - AOL Video , yasaklı Youtube gibi siteleri kullanarak okuyucularınızın ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz videoları ekleyebilirsiniz.

İstediğiniz videonun ilgili siteden embed kodunu kopyalamanız ve Sayfa Öğeleri kısmında bulunan "Featured Video" kısmına kopyalamanız ve kaydetmeniz yeterli. Burada dikkat etmeniz gerek husus kopyaladığınız kodun içerisinde bulunan "genişlik" (width) ve "yükseklik" (height) değerleridir. Temanızın şıklığı adına kullanmanız gereken "genişlik" (width) ve "yükseklik" (height) değerleri 310 ve 219 şeklinde olmalıdır. Eğer olduğu gibi alırsanız görüntü kayması yaşanabilir.

Kısım 7: Top Navigation Menu ve Second Navigation Menu
Sayfa ögelerinde bulunan bu iki kısım sizin blogunuzda görünecek olan menüleriniz olacak "Top Navigation Menu" en üst kısımda "Second Navigation Menu" de Slaytshow ile Sayfa başlığınız arasında ki kısımda yer alır. Kullanımı çok basit, Gadget eklede bulunan "Bağlantı Listesi" şeklinde çalışır. Ekstradan kodlarla uğraşmanıza gerek kalmaz.

Bence çok başarılı bir tema, kullanmak isteyenler için umarım açıklayıcı ve yararlı bir yazı olmuştur.

Bu temayı oluşturan ve benim de yazıma esin kaynağı olarak kullandığım site adresi burada. Kolay gelsin.

Yorum
Hüseyin GÜNEŞ dedi ki...
Çok teşekkür ederim..
Sade dedi ki...
Sitenize göz attım, halen bazı düzenlemeler gerekiyor. Yardıma ihtiyaçınız olursa ve yorum yazarsanız, elimden geldiğince sizlere yardım etmeye çalışırım.
Adsız dedi ki...
Yazı başlık renklerini değiştirmek istiyorum ancak nereden yapılacağını bulamadım yardımcı olurmusun?
Sade dedi ki...
Tabi ki; Teme düzenleme kısmından 'CTRL+F' yardımı ile alttaki kodu aratın;

.single h2 a, .single h2 a:link, .single h2 a:visited {
color:#252525;
background-color: transparent;
}

‘color’ ın yanındaki 6 haneli rakamın yerine istediğiniz renge ait renk kodunu girin ve temanızı kaydedin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
fatih dedi ki...
Selamlar,bu temayı indirdim ama açamadım. not defterini denedim ama olmadı. Scarlett temasını bu şekilde kurdum ama bu olmadı. Nasıl yapılır bu iş?

saygılar
Sade dedi ki...
Merhaba Fatih,

Temayı indirmek için verdiğim adresten indirilecek ".zip uzantılı dosyanın boyutu 257 KB" ve içerisinde şu dosyalar mevcut;

1. Yüklenmesi gereken resimler için: Images_please upload first!
2. Yüklenmesi gereken .js uzantılı dosyalar için: Javascript_please upload first!
3. Tema hakkında bilgi dosyası: Read Me.txt
4. Tema için gereken .xml uzantılı dosya: Zinmag-Primus-v200.xml

Eğer tüm dosyalar var ise be indirdiğin dosya boyutu da 257 KB ise sorunsuz çalışması gerekiyor. Az önce denedim ve herşey normaldi. Tahminim dosyanın indirme sırasında tam olarak indirilememiş olması.
Consigliere dedi ki...
selamlar

yazı tiplerini ve boyutlarını nasıl değiştirebilirim

ayrıca slideshow çalışmıyor :S

'Blog dello Sport'
Sade dedi ki...
Merhaba Consigliere,

Yazı tiplerini ve boyutlarını yazıyı yazarken bloggerin kullanıcılarına sağlamış olduğu özellikler ile yapabilirsin.

Ayrıca temada bulunan CSS kodunu değiştirebilirsin.

.entry p{
margin:5px 5px;
padding:0px 0px;
line-height:20px;
font-family: Tahoma,Georgia, Arial,century gothic,verdana, sans-serif;
font-size:13px;
}

font-family kısmına istediğin yazı tipini
font-size: .. px yerine de istediğin boyutu yazabilirsin.

Slideshow için gerekli olan dosyaları yükledin mi? Yüklediysen sitede halen var olup, olmadığını kontrol et! Eğer kullanımdaysalar, temana bu web adreslerini yerleştirdiğinden emin ol.

Hala sorun devam ederse yorumlarda belirtirsen sevinirim. En kısa sürede yardım etmeye çalışırım.
Adsız dedi ki...
aradığım bir yazıydı. bloggger da javascript lerin nasıl çalıştığını öğrenmiş oldum
Unknown dedi ki...
merhaba arkadaşım ben bu konularda yeniyim ve birkaç sorum olacaktı.
zinmagtan

*twitter bölümünü nasıl kaldırabilirim?
*yazılarda sadece saat çıkıyor. saat 16.30 sa 04.30 olarak gözüküyor.
*yazılarda tarih gözükmüyor bunu nasıl halledebilirim

yardımcı olursan çok sevineceğim.
Adsız dedi ki...
Sadece Teşekkür etmek istedim. Gerçek anlamda yararlı oldu benim için.
engelliyim dedi ki...
Çok güzel tema gerçekten yeni kuracağım site için kullanacağım.
Adsız dedi ki...
Signs of lupus: cutaneous, or how exactly I was going to take proper precautions regarding to the E.
I was doing more studies that have been found particularly effective for patients?



my site :: lupus treatment Wallpack Center
My web page :: lupus treatment Wallpack Center