21 Temmuz 2009


Blogger'ın biz kullanıcılarına sunduğu tema değiştirme ve geliştirme imkanları sayesinde, isteyen istediği şekilde değişiklik yaparak kişiye özgü temalarına sahip olabilir. Klasik temalar sizler için yeterli değilse hazır temaları istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Bloglarda çok farklı içeriklerle karşılaşmak mümkün. Kimi kendi ilgi alanına özgü bilgileri paylaşırken, kimi bilgi birikimini paylaşır, kimi gündelik hayatından bahseder,... Eğer siz bunlardan farklı olarak "Kitap Yayınlamak" istiyorsanız, birkaç tema değişikliği ile bu mümkün!

Bu yazıda anlatılacak olan tema değişiklikleri Blogger'ın sunmuş olduğu klasik temalarından Minima teması kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu bazı ufak düzenlemeler sayesinde tema bir blog havasından çıkacak ve bir nevi elektronik bir kitaba dönüşecek. Böylece sizlerde Kitabınızı yayınlayabileceksiniz. Okuyucularınız da bedava e-book tarzındaki kitaplarınızı okuyacak ve size destek olabilecekler.

Blogunu Oluştur ve Yazılarını Yaz
Öncelikle yeni bir blog oluşturun ve kitabınızda bulunan bölümlere göre yazılara bölün ve blogunuzda yayınlayın. Örnek: Bölüm bir: A hikayesi, Bölüm 2: A'dan B'ye, gibi. Tüm kitabı bölüm bölüm yayınladıktan sonra; Son bir yazı daha yazın bu yazıya HTLM formatındayken şu alttaki kodu ekleyin.
<table width="100%" border="0" cellpadding="0" bordercolor="#000000" bgcolor="#000000"><tr><td><table width="100%" height="500" border="40" cellpadding="0" bordercolor="#FBF5C1" bgcolor="#FFFFFF"><tr><td><center><strong>KİTAP ADINI YAZ</strong></center>

<p align="center">
<a href="BOLUM-URL">ÖNSÖZ</a>

<a href="BOLUM-URLl">BÖLÜM ADI</a>

<a href="BOLUM-URL">BÖLÜM ADI</a>
</p>
</td></tr></table></td></tr></table>
yine HTML formatta iken yukarıdaki kodda gerekli olan yerleri kendi kitabınıza uygun olacak şekilde değiştirin.

Esasından bu kadarlık bir uygulama ile bile kitaplar yayınlanabilir ancak daha güzel ve göze hoş olması için temada birkaç değişiklik yapılabilir.

Tema Değişiklikleri

1. Tarih Kaldırma: Öncelikle bu bir kitap olduğu için ve belli başlı bölümlerden oluşacağı için yazının blogda yayınlanma zamanı pek önemli değil. Yazı altında görünen tarihi kaldıralım; Temanız alttaki kodu bulun ve silin;
<span class="post-timestamp">
<b:if cond="data:top.showTimestamp">
<data:top.timestamplabel>
<b:if cond="data:post.url">
<a class="timestamp-link" href="data:post.url" rel="bookmark" title="permanent link"><abbr class="published" title="data:post.timestampISO8601"><data:post.timestamp></data:post.timestamp></abbr></a>
</b:if>
</data:top.timestamplabel></b:if>
</span>
2. Yazar Adı Düzenleme: Ayrıca yazı altında yer alan göndericinin adının yazıldığı kısmada gerek yok. Bu yazıyı değiştirmek için temanızda yer alan şu kodu bulun ve silin;
<data:top.authorlabel>

Ardından,
Kitap bölümlerinin altında görüntülenmesini istediğiniz yazı varsa; <data:post.author> kodunun yerine yazın. Örnek; Tüm Hakları Saklıdır @2009 | Yazar Sade

Böylelikle yazının kopyalanıp, yapıştırılmaması içinde bir uyarı vermiş olursunuz.

3. Sayfa Naviyasyon Tuşları Düzenlemesi: Yazıların altında yer alan Sonraki yazı, Önceki yazı ve Anasayfa gibi ibarelerin yerine daha çok kitap sayfalarında geziniyormuş hissi vermek adına yerine kendimize özgü bir navigasyon sistemi oluşturabileceğimiz gibi var olan ibareleri değiştirmeklede yetinebiliriz.

Var olan Navigasyon İbarelerinin farklı isimlerle görüntülenebilmesi için; temanızda bulacağınız şu iki ibare yerine <data:olderpagetitle> ve <data:newerpagetitle> sonraki bölüm, önceki bölüm yazılabilirsiniz.

3.1. Sayfa Altı Navigasyonu Değiştirme
Var olan sayfa navigasyonunun kitap yayınlandığında siteye uygun düşmeyeceğini düşünerek bunu değiştirmek isterseniz;
Temanızda alttaki kodu silin;
<b:if cond="data:newerPageUrl">
<span id="blog-pager-newer-link">
<a class="blog-pager-newer-link" href="data:newerPageUrl" id="data:widget.instanceId + &quot;_blog-pager-newer-link&quot;" title="data:newerPageTitle"><data:newerpagetitle></data:newerpagetitle></a>
</span>
</b:if>

<b:if cond="data:olderPageUrl">
<span id="blog-pager-older-link">
<a class="blog-pager-older-link" href="data:olderPageUrl" id="data:widget.instanceId + &quot;_blog-pager-older-link&quot;" title="data:olderPageTitle"><data:olderpagetitle></data:olderpagetitle></a>
</span>
</b:if>

<b:if cond="data:blog.homepageUrl != data:blog.url">
<a class="home-link" href="data:blog.homepageUrl"><data:homemsg></data:homemsg></a>
<b:else>
<b:if cond="data:newerPageUrl">
<a class="home-link" href="data:blog.homepageUrl"><data:homemsg></data:homemsg></a>
</b:if>
</b:else></b:if>
Böylelikle blogunuzda önceki kayıtlar, sonraki kayıtlar ana sayfa ibareleri silinecek. Bunların yerine temamıza bir kod ekleyeceğiz ve böylelikle yazının hemen altından okuyucunun istenilen yere geçiş yapmasına imkan sağlayacağız.

3.2. Kitap Bölümlerinin Altına Navigasyon Bölümü Ekleme
Temanızda <!-- quickedit pencil --> kodunu aratın ve hemen üst satırına alttaki kodu düzenledikten sonra yapıştırın.

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;index&quot;'>
<p>Diğer Bölümler: <a href='Link'>Önsöz</a> | <a href='Bolum1-Link'>1</a> | <a href='Bolum2-link'>2</a></p>
</b:if>

Yukarıdaki kodda kırmızı ile renklendirilmiş olan kısımlar "Eklentilerinizi Sadece Anasayfada, Yazılarınızın Sayfasında ya da Arşiv Sayfalarında Nasıl Görüntüleyebilir?" konusundan da hatırlayabileceğiniz gibi Anasayfa haricinde görüntülenmesini sağlayacak koddur.

4. Kaydol Kayıtlar Atom yazısını Kaldırma
Blogger'da "Kaydol: Kayıtlar (Atom)" yazısını kaldırmak için yapılması gerekenleri buradaki yazısında görebileceğiniz gibi; <b:include name='feedLinks'/> kodunu temanızdan kaldırın.

5. Yazı üzerindeki Tarihi Kaldırın: Bunu sayfa ögelerinden yapabilirsiniz. Blog kayıtları kutucuğunun altında yer alan düzenleye tıklayın ve açılan pencerede Tarihin yanındaki kutucuğu boş bırakın.

6. Profil başlığı olarak YAZAR HAKKINDA olarak değiştirin. Nede olsa siz bir yazarsınız.

7. Sidebar'a Menü Yerleştirin: Sağ sütununuza Kitap bölümlerini içeren bir menü ekleyebilirsiniz. HTML/JavaScript eklentisinin içine alttaki kodda gerekli düzenlemeleri yaparak yapıştırın ve kaydedin.
<h2 class="sidebar-title">Bölümler</h2>
<p align="center">
<a href="LINK">Bölüm_Başlığı</a>
<a href="LINK">Bölüm_Başlığı</a>
<a href="LINK">Bölüm_Başlığı</a>
</p>
8. Header Yerine Gadget Ekleyin; Bu tamamen opsiyoneldir. Ancak sayfaya katacağı farklılık bakımından gayet göze hoş gelecektir.

Daha önce "Blogger Header yerine Gadget Eklemek" yazımda anlattığım gibi Blogger Başlık Alanınızın yerine Bir Gadget ekleyin. Nasıl yapılacağını merak edenler bu adresi ziyaret edebilirler.

Başlık alanınıza Gadget ekledikten sonra, Sayag ögelerine gelin ve başlık alanınıza iki adet HTML/JavaScript ekleyin. Birine Kitap Adını ve yazarını, diğerine de okuyucunun yazıları okurken görmesini isteyebileceğiniz bir yazı yazabilir, resim ekleyebilirsiniz. Ardından HTML düzenleye gelerek Kitap adını ve yazarının ismini yazdığınız eklentiyi sadece anasayfada, diğerinide sadece yazı sayfalarında görüntüleyecek şekilde ayarlayın. Bunun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Sonunda düzenlemeler bitti. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sizinde tema düzenlemeleri hakkında önerileriniz varsa lütfen yorumlar kısmında belirtiniz. Önerilerinizle daha iyi bir tema oluşabilir. bu düzenlemelerden sonra blogunu nasıl değiştiğini görmek için sizin için düzenlediğim bu blogu ziyaret edebilirsiniz. Tek ekstra fark olarak sağ sütunda "Takip Listem" in beslemesi var.

Bu yazıyı yazmamda ilham kaynağı Google Yardımda yer alan bir yazıdır.
Yorum
Adsız dedi ki...
muhteşem bir bilgi. elinize sağlık.
Sade dedi ki...
Rica ederim. Kolay gelsin.
RD dedi ki...
Sayenizde sorun olarak karşımıza çıkan engelleri kolaylıkla aşabiliyoruz.Teşekkürler
hazar dedi ki...
Oldukça faydalı bir paylaşım tebrikler...
Adsız dedi ki...
Paylaşımlarınız çok güzel Macbook Servis olarak başarılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını diliyoruz.
Unknown dedi ki...
Elinize sağlık faydalı bilgiler için
Bloguma beklerim http://hayatkitapligim.blogspot.com/