28 Şubat 2010

Sürükle paylaş özelliği, Mashable sitesini ziyaret edenlerin dikkatini çekmiştir. Fare (mouse) ile linklerin (özellikle resim) üzerine geldiğinizde 'Sürükle Paylaş' (Drag to Share) yazısı çıkar. Yazı çıkan link farenin sağ tuşu yardımı ile hareket ettirildiklerinde açılan sürükle paylaş sayfasında sosyal ağ bağlantı tuşları ile istenen link paylaşılır.

Blogger Sürükle Paylaş - Önizleme
Kısaca bu şekilde anlatılabilecek olan Sürükle Paylaş özelliği artık blogger içinde kullanılabilir. Görsel olarak nasıl göründüğünü merak edenler PrettySociable, Mashable like sharing sitesini ziyaret edebilir.

Bloggerdaki görünümünü merak edenler Sürükle Paylaş blogundan 'Sürükle Paylaş' ya da 'Tut ve Yay' da diyebileceğim özelliği test edebilirler. Bu örnekte orjinalinden farklı olarak 'Drag to Share' yerine 'Tut ve Yay', 'Share on Facebook' yerine de 'Facebook ile YAY' kullandım. Biraz türkçeleştirmiş oldum. 'Sürükle, Paylaş' kelimelerini ü ve ş harflerinin uyumsuzluğundan dolayı kullanamadım. İsteyenler orjinal halini de kullanabilirler.

sürükle-paylaş

Eğer Blogger Sürükle Paylaş özelliğini beğendiyseniz yazının devamını okumalısınız.

Blogger Sürükle Paylaş - Uygulama
Öncelikle temanızın bir yedeğini almayı unutmayın. Bu tarz işlemler için test blogunuzu kullanmanızı öneririm.

Adım 1: Temanızda </head> kodunu CTRL+F tuşlarını kullanarak aratın. Alttaki kodu kopyalayın ve bulmuş olduğunuz kodun hemen bir üst satırına yapıştırın.
<!--SURUKLE-PAYLAS-BASLAR-->
<link charset='utf-8' href='http://www.weebly.com/uploads/2/2/1/0/2210502/prettysociable.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script charset='utf-8' src='http://www.weebly.com/uploads/2/2/1/0/2210502/jquery-1.3.2.min.js' type='text/javascript'/>
<!--[if lte IE 6]><script src="http://www.weebly.com/uploads/2/2/1/0/2210502/dd_belatedpng.js" type="text/javascript" charset="utf-8"/>
<![endif]-->
<script charset='utf-8' src='http://www.weebly.com/uploads/2/2/1/0/2210502/jquery.prettysociable.js' type='text/javascript'/>
<!--SURUKLE-PAYLAS-BITER-->

Adım 2: Temanzıda </body> kodunu aratın. Alttaki kodu kopyalayın ve bir üst satırına yapıştırın.
<!--SURUKLE-PAYLAS-BASLAR-->
<script charset='utf-8' type='text/javascript'>
$.prettySociable();
</script>
<!--SURUKLE-PAYLAS-BITER-->

Bu işlemlerin ardından temanızı kaydedebilirsiniz.

Adım 3: Yukarıdaki ilk iki adım gerçekleştirildikten sonra, bu özelliği, yazı içerisinde kullanmak için linklerde ufak bir değişiklik yapılmalı. Linklere rel="prettysociable" kodu eklenmeli.

3.1. Web adresleri için Sürükle Paylaş Kullanımı
Sürükle Paylaş özelliğini kullanmak istediğiniz web adreslerinize, eklemeniz gereken kısım ve konumlandırmanız gereken yer alttaki örnekte belirtilmiştir.
<a href="http://www.google.com/" rel="prettysociable">Google</a>

3.2. Resimler için Sürükle Paylaş Kullanımı
Sürükle Paylaş özelliğini kullanmak istediğiniz resimlerinizin kodlarına, eklemeniz gereken kısım ve konumlandırmanız gereken yer belirtilmiştir.
<a href="http://www.google.com/" rel="prettysociable"><img src="http://www.google.com.tr/images/art.gif" /></a>

İsterseniz daha önce kullandığınız link ve resimlere rel="prettysociable" kodunu ekleyerek geçmiş yazılarınız güncelleyebilirsiniz.

Tut ve Yay olarak Türkçeleştirmeye çalıştığım şekli yerine orjinalini kullanmak isteyenler adresinden gerekli tüm dosyaları indirebilir. İndirdiğiniz dosyaları bloggerda javascript depolama yazısından yardım alarak kullanabilirsiniz.

Kolay Gelsin.
Yorum
Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...
İyi pazarlar, yine bir yenilikle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler.

Verdiğiniz linkten örenği denemek istedim, gayet güzel ancak diyelimki vazgeçtim paylaşmaktan, o özelliğin pasif olup eski haline gelecek bir kapama yada çıkış işşareti bulamadım. Back tuşu mantığı ile geri geldim, normali de bumu yoksa başka secenek varda benmi göremedim, yoksa ise nasıl o özellikten çıkıcaz.

Ayrıca sayfama balarsanız bende resim ve blog listesiyle ilgili bağlantılar için SNAP SHOTS özelliğini kullandım, benzer görselliği olan bu özellikleri ikisi bir arada kullanırsam çakışırmı, mausla gelen hangisini görür, yada görmesi gerekir. Bu özelliği ben çok seviyordum, bir ön izleme sağlıyor, gelenin vakti açısından iyi bir yol, yani beğenirse gidiyor o sayfaya, ona bir secenek sunuluyor. Bu konuda bilgi verirseniz Zeynel bey uygulamak istiyorum.

Birde blog profil düzenlemesiyle ilgili image düzenlemesini yaptıysanız sizden haber bekliyorum, bunları uygulayıp paylaşmak sayfamda istiyorum.

Sevgiler selamlar ve teşekkürler.
Sade dedi ki...
Merhaba, paylaşmaktan vazgeçerseniz, sürüklediğiniz resmi ya da linki ekran boşluğuna bırakın böylece orjinal sayfaya otomatikmn döneceksiniz.

Snap Shot'ı kullanmadım. Kullanıp test etmek lazım.

Profil resmini büyütmek için yapılabileceği konunun altında yorumlar kısmına yazdım. Ekstradan başka özellikler eklemek ya da değiştirmek isterseniz konu altına yorum yaprsanız onu da eklerim.

Saygılar gelincik...