26 Ocak 2010

Blog yazma, yazı ve yazı içeriği olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bir blogunuz varsa; paylaştığınız ya da paylaşmayı düşündüğünüz yazı içerikleriniz de var demektir. Hiç kimsenin değinmediği konulara değinebileceğinizden, benzersiz bir içerik hazırlayabileceğinizden eminsiniz. Bu eşsiz içeriğinizi ve fikirlerinizi paylaşmak, sesinizi bütün dünyaya duyurmak istiyorsunuz. Özgün yazılar yazmak, beğenilmek, takdir edilmek istiyorsunuz... Bu gibi istekleri ardı ardına sıralayabiliriz. Herkesin kendine göre bir farklı bir amacı, farklı bir hedefi olabilir.

İşte bu gibi amaç ve hedefler doğrultusunda, fikirlerinizi yazıya dökerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Fikirlerinizi, konu hakkındaki bilgilerinizi paylaşmak önemlidir, ancak daha da önemlisi bilgiyi doğru ve anlaşılır bir şekilde okuyucuya sunabilmektir. İşte, bu noktada devreye blog yazma beceriniz girmektedir.

blog-yazma-becerisi

Blog Yazma Becerinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
Tabi ki herkes için farklı bir yöntemin var olabileceğini göz ardı etmeden birkaç madde ile fikirlerimi sizinle paylaşmak istiyorum;

İyi Bir Yazar - İyi Bir Okur Dengesi
Öncelikle, iyi bir blog yazarı olabilmek için, yazar adayının iyi bir okur olması gerekir. Hiç okumayan bir blog yazarının kelime dağarcığı ile iyi bir okurun kelime dağarcığının avantaj ve dezavantajlarını düşünebilirsiniz. Yazı yazabilmek için belli bir tecrübeye de ihtiyaç vardır. Bu noktada konuşma dili ile yazı dili arasında farklılıklar da düşünülebilir. İyi bir okur olmayan kişi, yazı dilini tam manası ile kullanamayabilir. Konuşur gibi yazarak, bir fikir yazısı yazılabilir mi? Yazma becerisi, tamamen okuma ile doğru orantılı bir durumdur.

Tabi okumanın bilgi birikimi açısından faydasını anlatmaya gerek bile yok. Yazılarınız hakkında gelebilecek herhangi bir soruya eğer konu hakkında yeterli bilginiz yoksa nasıl cevap verebilirsiniz?

Yazı Kontrol – Gramer
Blog yazma becerinizi geliştirmek için, yazdığınız yazıları yayınlamadan önce kontrol amaçlı olarak okumak, yazıda varsa eğer herhangi bir kelime hatası, anlatım bozukluğu, noktalama işareti gibi yanlışlarınızı görmeniz ve düzeltmeniz adına önemlidir.

Bununla da yetinmeyin ve yazılarınızı yayınladıktan sonrada okuyun. Bazen taslak halinde olan bir yazıda hatalarınızı göremeyebilirsiniz. Ancak yayınlanan bir yazıda hatalar daha kolay göze çarpar.

Yazı Yazma Aracı Kullanımı
İlk aklıma gelen araç, tabiî ki Microsoft Word. Yanlışlara otomatik uyarılar vermesi ile blog yazarının işini kolaylaştırabilir.

Tüm Yazılarınızı Kontrol Edin
Hem kendi yazım stilinizin gelişimini gözlemlemek adına hem de daha önceki yazılarınızda olası imla ve gramer yanlışlarınızı düzeltmek adına faydası olacağını düşünüyorum. Böylece, blog yazma becerinizin nasıl geliştiğine de şahit olabilirsiniz.

Fikir Alış Verişi
Yazlarınızı arkadaşlarınıza okutabilirsiniz. Böylelikle sizin göremediğiniz hatalarınızı arkadaşınız size kolaylıkla gösterebilir. Ancak, dost acı söyler unutmayın.

Popüler Blog Takibi
Popüler olmuş blogları okuyabilirsiniz. Yazarların, yazı stilleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Özellikle çok okunan yazılarını takip edip ve yazım diline dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca popüler blog takibi kadar gazete, dergi,… okumanın da faydasını olacağını düşünüyorum.

Blog yazma becerinizi geliştirebilmek için benim aklıma gelenler aşağı yukarı bu şekilde. Sizlerin de konu hakkında herhangi bir tavsiyesi varsa, değerli vaktinizi ayırarak, tavsiyelerinizi yorumlar kısmına yazarsanız çok sevinirim.

Kolay gelsin…
Yorum
csyasoo dedi ki...
Çok güzel bir yazı olmuş.Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum.Eski yazdıklarıma bakınca bana göre ufak da olsa bir ilerleme olduğunu görebiliyorum mesela.
İlker Yılmaz dedi ki...
benim bir tavsiyemde yazmayı bırakmamak olmalı. yazmayı bırakmak insanı akıcı yazmaktan uzaklaştırıyor. eğer yazdığınız yazının kötü olduğunu düşünüyorsanız yayınlamayın ve taslak olarak kalsın. ileride düzeltip düzeltip yayın kıvamına gelince yayınlarsınız.
Cemil Günel dedi ki...
Yazılarınızı kontrol etme olayını uzak(3-5 ay gibi) geçmişe dönük olarak yapmanızı öneririm nacizane. Misal ; ben 3 ay önce yazdığım yazıyı okurum orada olan eksiklerimi düzeltmeye çalışırım. Bir çok eksiğimi bu şekilde buldum.
Yazı eksiksiz olmuş. Elinize sağlık.
Saygılar.
Sade dedi ki...
@csyasoo: Teşekkürler, eski yazıları kontrol etmek gerçektende, blog yazarının kendi gelişimini görmesi adına çok önemli bir kriter.
Sade dedi ki...
@massimo: Massimo gerçekten güzel bir öneri. Teşekkürler...
Sade dedi ki...
@trakedi: Benim de tüm yazılarınızı kontrol edinden kastım tamda buydu. Teşekküler, Saygılar...