30 Aralık 2008

Yılbaşı: Yeni bir yıla ilk adım. Peki yılbaşı kime göre ve neye göre kutlanmalıdır yada kutllanmamalı mıdır? Nole Baba kimdir? Hangi dinin simgesidir, hangi şirkerin reklamıdır?

Noel Baba (Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi. Kökeni, Antalya'nın Kale ilçesinde (Myra) yaşamış bir 4. yüzyıl Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola'ya dayanır) birçok dilde, aziz, Nikola, Klaus, Noel ve baba sözcüklerinin türevlerinden oluşturulmuş isimlerle anılır: Santa Claus, Papa Noel vs. Bunun haricinde bazı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde kullanılan Kris Kringle ismi, ilk kez Martin Luther tarafından kullanılan Almanca Christkind (Çocuk Mesih) adının yozlaşmış halidir.

Noel Baba imajının (kır sakallı, koca göbekli, kırmızı cübbeli, kukuletalı) kaynağı, 1931'de Haddon Sundblom adlı çizerin Coca Cola reklamları için yaptığı çizimlerdir. Ne var ki Coca Cola reklamlarından çok önce, 19. yüzyılın başında Noel Baba'nın çeşitli çocuk kitaplarında ve karikatürlerde günümüzdeki Noel Baba imajına benzer şekilde resmedildiği görülmüştür. 1862 Noel'inde Noel'in henüz ABD'de tatil dönemi olmadığı ve Noel Baba figürünün kullanılmadığı dönemde Thomas Nast adlı Amerikalı karikatürist Harper's Weekly adlı derginin kapağında Noel Baba figürünü kullanmış ve kimilerince Noel Baba'nın mucidi kabul edilmiştir.

Peki öyleyse müslümanlar yılbaşı gecesinde (Hristiyan bayramında) kutlama yapabilirler mi?

İşte bu ve benzeri sorularınızın cevaplarını bulabileceğiniz bir. İşin ehlinden ögrenmenizi istedim; kendi halinde, örnek bir müslüman gibi yaşadığını hissettiğim ''Okuyorum... Paylaşıyorum... Amacım rıza-i İlahi'dir'' diyen güzel insandır kendisi.

Not: Yazar kendi isteği ile blogunu kapatmıştır. Yazıları da buharlaşıp gitmiştir. Bu sebeple yazıda yer alan link kaldırılmıştır.
Yorum
xxx dedi ki...
Teşekkür ederim. Çok naziksiniz.
Sade dedi ki...
Güzel, değerli ve anlaşılır bilgileri paylaşmanızdan dolayı, ben teşeüür ederim.