09 Eylül 2009

Paylaştığınız resimlerin başka kullanıcılar tarafından kullanılmamasını mı istiyorsunuz? Kopyalanmaya karşın farklı yöntemler mi arıyorsunuz?

Resim kopyalanmaya karşı uygulanabilecek farklı yöntemler olsa dahi kesin ve uygulanabilir net bir cevap olmaması sizi pek mutlu etmeyebilir. Kopyalamaya karşı özellikle fotoğraf sanatçılarının ve yazılarını özgün resimlerle süsleyenlerin ciddi sorunlar yaşadığını biliyoruz, ancak bu konunun kesin bir çözümü maalesef yok. Ürün varsa kopyalanabilir! Çalıntı, kopya resimler siz paylaşım alanı olarak internet âlemini seçtiğiniz sürece daha da kolay kopyalanabilinecek ve çoğaltılabilinecektir.

Kopyalanma sorununun net bir çözümü olmadığında hem fikirsek ve buna rağmen alternatif yöntemlerle resim kopyalanmasını zorlaştırmak, caydırmak,... istiyorsanız, aşağıdaki yöntemlere göz atabilirsiniz.

1. Sağ tuşun engellenmesi - kilitleme (disable right click): İçeriğin ve resmin üzerinde sağ tıklayıp "içeriğin kopyalanmasını" ve "resmi kaydet"i önler. Bu sanırım en kolay uygulanabilir yöntemlerin başında geliyor. Farklı sitelerden uygulama için gerekli bilgileri toparlayabilirsiniz.

2. Transparan Resim Ekleme Yöntemi (The transparent gif overlay): Kullanılacak ana resmin üzerine transparan resim koyarak, gerçek resminizi arka plan resmi gibi kullanırken ve transparan boşluk resminizi de aynı boyutlarda gerçek resim üzerindeymiş gibi kullanıyorsunuz. Orijinal ana resmi gören kişi resmi kaydetmeye çalıştığında "boşluk" (blank) bir görüntü ile karşılaşır. Kaydettiği resim transparan görüntünüdür.

"Smashing Magazine" sitesinin "Getting Creative With Transparency in Web Design" konusu ve "Blogger Buster" sitesinin Fixing PNG Image Transparency in IE6 (Including Background Images) yöntemleri ile kopyalamayı zorlaştırabilirsiniz.

3. Watermark: Alttaki örnek resme benzer şekilde resminize yazı ekleyebilirsiniz. Böylelikle resmin size ait olduğunu ve izinsiz kullanılmaması gerektiğine dair bir uyarıda bulunmuş olabilirsiniz. Ancak resmi kullanmak isteyen kişi resmin yazısız kısmını da kullanabilir. Hırsıza yol göstermek gibi olmasın aman...
ornek-resim
Bu yöntem için Watermarktool ya da Picmarkr sitelerinden online yardım alabilirsiniz. Yükle, resme not yaz. Bu kadar...

Stock Photography sitesi bu yöntemi kullanan örnek bir sitedir.

Ve diğer yöntemleride şöyle sıralayabiliriz;

4. Internet Explorer 6 Image Toolbar'ı kaldırma (Disable IE6 Image Toolbar)
5. PNG, GIF, JPG, ve BMP gibi resim türleri yerine flash kullanma
6. Botların resimleri çekmesini engelleme

Yukarıda sıralanan 6 yöntemde resimlerinizin ve fotoğraflarınızın çalınmaması için %100 çözüm yolu olamaz. Ancak caydırıcı ve zorlaştırıcı olabilirler.

Bu yöntemlerin yanına ilave olarak bazı basit yöntemleri de sıralayarak resim ve içerik hırsızlarının yoluna bir taş daha koymaya çalışalım.

7. Resim Boyutu: Paylaşacağınız resimleri orijinal boyutları ile paylaşmayın. Belli bir bölümünü kırpın, çözünürlüğü ile oynayın, yeniden boyutlandırın. Böylelikle hiçbir zaman orjinal resminiz çalınamaz. Ancak eğer bir fotoğraf sergisi tadında tüm resimlerinizi paylaşıyorsanız bu kez de resimlerinizi tam performans ile görüntüleyemeyeceksiniz. İki ucu da hayra alamet değil!

8. Arama motorlarında resimlerinizin indekslenmesini önleyebilirsiniz. Böylelikle aramalarda çıkmamasını sağlayabilir ve bir nebzede olsa resimlerinizi koruyabilirsiniz.

9. Sayfanızda kolayca görüntülenebilecek bir kısma telif haklarının size ait olduğunu ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz. Bunun için en bilinen sitelerden biri olan Creative Commons sitesi kullanılabilir.

Yukarıdaki çözüm önerilerini çoğaltmak mümkün eğer sizinde farklı bir çözüm öneriniz varsa lütfen bizimle paylaşın. Çözüm önerilerine karşın şunu unutmayın; resimlerinizi kopyalanmamasını sağlayacak kesin bir çözüm maalesef yok!

Son olarak yazının faydalı olduğunu düşünüyorsanız lütfen sosyal ağlardan biri ile paylaşın.

Kaynakları: Dedestruct, Bildirgeç
Yorum
nükhet dedi ki...
çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler..
sevgiler:)
Sade dedi ki...
teşekkürler benim daimi, vefalı okurum ve yorumcum, sevgili nükhet...
Hasan Kutay dedi ki...
evet yazınızda belirttiğiniz gibi paylaşım alanı olarak internet seçilmişse kopyanın önüne geçilemez. bu paradoksu anlamak için interneti demokrasinin bir parçası olarak görmeyiliz. tabiki de çeşitli art niyetler, başkalarının çalışmalarınızı sahiplenmesi gibi durumlar varsa önleminizi alın.
araba oyunu dedi ki...
teşekkürler hocam elinize sağlık.
araba oyunları