05 Haziran 2009


Sürüklenen resimden kastım, blog içinde sağa sola ve ya yukarı aşağıya hareketlerinizde her zaman sayfanızın üst kısmında görüntülenecek bir resimdir. Bu resme link verilip ve menü olarak kullanılabileceği gibi, sosyal ağ tuşları içinde kullanılabilir. Bu tamamen kullanıcının isteğine ve yaratıcılığına bağlı. Kelimelerle pek iyi ifade edemediysem, yukarıdaki örnek resmi inceleyebilirsiniz. Ya da örnek blogu ziyaret edebilirsiniz. Mutlaka farklı sitelerde buna benzer tuşlar görmüşsünüzdür. Blog Sayfasının Soluna Hareketli Menü Yapma" konusunda anlattığım menü ile aynı mantıkta çalışıyor.

"Blogunuza Sürüklenen Resim Eklemek" için gerekli Kod:


<a style="display:scroll;position:fixed;top:5px;right:5px;" href="Resme-Tiklandiginda-Gidecegi-Adres" title="Resim-Adi"><img src="http://resim-adresi" /></a>
Kodda Yapılması Gereken Değişiklikler Neler?

* Kodda kırmızı ile renklendirilmiş olan kısımlar konum için gerekli olan verilerin yerini belirtir.

Top (Zirve) : Ekleyeceğiniz resmin sayfanın en üst kısmına olan uzaklığını belirmemenize yarar.

Yanındaki 5px değerini arttırarak resmin daha aşağıda konumlanmasını sağlayabilirsiniz. Örnek resimde yer alan "Delicious" tuşu gibi.

Right (Sağ) : Ekleyeceğiniz resmin sayfanın sağ tarafına olan uzaklığını belirlemenize yarar.

Yanındaki 5px değerini arttırarak resmi blogunuzun sağından uzaklaştırabilirsiniz. Örnek resimde yer alan "Twitter" tuşu gibi.

Tabi değişiklik yapmak isteyenler right yazan yere left (sol) yazarak resimlerin sayfanın solunda konumlanmasını sağlayabilirler.

* Kodda mavi ile renklendirilmiş olan kısımlar kullanmak istediğiniz resme ait web adresi, resmin üzerine fare yardımı ile gelindiğinde görüntülenecek tanım ve resme tıklandığında yönlendireceği web adreslerinizi yerleştirilmenize yarar.

Resme-Tiklandiginda-Gidecegi-Adres: Resme tıklandığında yönlendireceği web adresi
Resim-Adi: Resmin üzerine fare yardımı ile gelindiğinde görüntülenecek tanım
http://resim-adresi: Photobucket, tinypic gibi adreslere yüklediğiniz resmin adresi (url)



Kod Nasıl Kullanılır?

* Yukarıdaki kodda gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra blogger kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapın.
* Yerleşim kısmına gelin ve her hangi bir Gadget Ekleme tuşuna tıklayın.
* HTML/JavaScript seçeneğini seçin açılan pencereye düzenlemiş olduğunuz kodu yapıştırın ve kaydedin.
* Blogunuzu görüntüleyin. Sürüklenen Resimlerinizi göreceksiniz.

Kolay gelsin...

Not: Top seçeneğini değiştirmemenizi öneririm. Bu haliyle daha verimli çalışıyor. Kullanacağınız resimlerin (16x16 gibi) ufak boyutlu olmasına özen gösterin.

Hatırlatma: Birden fazla tuş eklemek için yanı kodu kullanabilirsiniz.
Yorum
tatlilar gülcandan dedi ki...
selam sade blogumu tanitmak istemissiniz ben memnún olurun neden olmasin .http://picasaweb.google.com/ oturumu nasil cacagimi bilemedim yardimci olursaniz sevinirim .Hersey icin simdiden tesekkürler ben bilgisayardan fazla anlamiyorum ama blogumu cok seviyorum paylasmayi benim cocugum gibi tatlilar gülcandan.Sevgiler hosca kalin.
Sade dedi ki...
Güzel bir tanıtım yapabiliriz diye düşündüm.
Sorununuza gelince, http://picasaweb.google.com/ 'da notmal blogger mail ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Blogunuza yüklediğiniz resimleri göreceksiniz. Dosya halindeki resimlerde 500 adet resme yer verilebilir diye bir ibare vardır. Öyle bir engele takılmış olabilirsiniz. Ya da 1 GB picassa beleş hesabınızın hepsini kullanmışta olabilirsinizki bu az bir ihtimal. Siz bir giriş yapın bir kontrol edin.
tatlilar gülcandan dedi ki...
Blogumu tanittiginizda nütfen benide haberdar edin merakla bekliyorum iyi aksamlar .
Sade dedi ki...
umarım size layık kelimeleri bulabilirim.
egeria dedi ki...
Elinize sağlık yaptım ve oldu.Ancak sizin ki gibi iki üç tane ikonu nasıl yapabilriz.Ben denedim ama ikonlar üst üste bindi.Hangi ayarların değişmesi lazım...teşekkürler...
Sade dedi ki...
@Egeria: İkinci eklemek istediğiniz resim için yazıda geçen top ve right değerlerini değiştirin. İstediğiniz yere konumlandırabilirsiniz.
Adsız dedi ki...
egeria nın dediği gibi benim de ikonlar üst üste biniyor.Sizin de dediğiniz gibi top right değerleriyle oynuyorum ancak o zaman da birisi en altta birisi en üstte görünüyor.Sizde ki gibi ikonları yan yana yapmak için top ve right ın dışında ilgili yerlere ne yazmalıyız ya da gördüğüm kadarıyla 5x falan yazan yerlerle mi oynamalıyız ?
Teşkkürler...
Sade dedi ki...
@Gök-Türk: Merhaba, bahsettiğin 3 tane ikon için kullandığım top-right değerleri şöyle;

top:5px;right:5px;
top:5px;right:70px;
top:70px;right:5px;

Başkada bir değişiklik yok. Daha öncede dediğim gibi sadece top ve right değerlerini değiştirmeniz yeterli....