29 Mayıs 2009

Yorum-Yazmak

Bloglarda bulunan yorum alanları yazı içeriğiyle bağlantılı olarak tartışma ve karşılıklı fikir alışverişi yapılabilinecek önemli platformlardır.

Bu platformlarda oluşturduğunuz profil sizin kişiliğinizin yansımaları ile renklenir. Yorum alanlarından belirtmiş olduğunuz fikirler sizin hakkınızda bilgi ve ipuçları ile dolu olabileceği gibi sizin blogunuzun içeriği hakkında da birer referans noktaları olabilirler. Herhangi bir bloga yapmış olduğunuz yorumun ayrı bir önemli vardır. Blogger hesaplarınız ile yapmış olduğunuz her yorumu sizin blogunuza uzanan bir patika yola benzetebiliriz. Yazmış olduğunuz önemli bir yorumun ardından okuyucuların sizi merak edebilecekleri gibi tam tersi bir durumda yorumunuzdan dolayı size şartlı bir önyargı ile yaklaşabilirler. Bu patika yolu takip etmesi için okuyucuyu ikna etmeniz gerekir.

Blogger Profilinizin Önemi:

Herhangi bir bloga yazmış olduğunuz yorumunuzu ilgi çekici bulan veya çok önemli bir noktaya parmak bastığını düşünerek sizi merak eden bir okuyucunun ilk ziyaret edeceği yer blogger profilinizdir. Bu yüzden Blogger profilinizin önemini de gözden kaçırmamak gerekir. Sadece ilgi çekebilmek adına popüler bilgiler vermek yerine kendiniz olup sizin hakkınızda merak edilebilecekler konulardan ipuçlarını doğru ve dürüstçe paylaşılmış olmanız önemlidir. Bunun yanında alt kısımda yer alan takip ettiğiniz blogların yer aldığı liste de yine sizin hakkınızda ön bir bilgi oluşturacaktır. Takip ettiği yüzlerce blogu olan biri ile özenle seçilmiş bloglardan oluşan bir listesi olan biri arasında fark olmaması düşünülebilir mi?

Yorum Seçenekleri Hakkında

Farklı bloglarda farklı yorum seçenekleri mevcuttur. Bazıları yorum yapılabilmesi için üyelik isterken, bazıları blogger kullanıcı girişi ile yorum yapılmasına izin verirken, bazıları da herhangi bir kısıtlama kullanmaz. Bu gibi seçenekler daha çok blog yapısı, blog ziyaretçi sayısı ve blogun yazı âdeti ile ilişkilidir. Eğer blog yapısı çok tartışmalı konuları içeriyorsa üyelik ya da blogger kullanıcı girişi sınırlamaları gerekli görülebilir. Blog yazıları çoğaldıkça kontrol edilebilirliği ele geçirmek için kullanılabilir. Tabi ki bunlar mantılı yaklaşımlardır ve kimsenin bu konudan rahatsız olacağını düşünmüyorum. Ancak vasat bir blogda bu ve benzeri kısıtlamalar sosyallik açısından bloga zarar verebilir. Herkesin yorum yazmasına imkân tanımak gerekir. Buna imkân tanırken de şunu unutmamak gerekli; yorumları yayınlama, reddetme, silme hakkı blog sahibinindir.

Örneğin yorumlar için herhangi bir kısıtlama yapılmamış bir blogta ister blogger hesabınızla ister URL ve isim yazarak yorum yazın, sistem sizin tekrar o sayfaya giriş yaptığınız da sizi hatırlayacaktır ve otomatik olarak daha önce girmiş olduğunuz bilgileri formda istenen kısımlara sizin adınıza doldurarak size bir kolaylık sağlayacaktır. Böyle bir kolaylıkta kullanıcılara sunulmuşken blog yazarlarının beğendiğiniz yazlarına özellikle yorum yapmaktan çekinmeyin. Hiç ummadığınız bir yorumunuzun size geri trafik sağlayabileceğini asla göz ardı etmeyin.

Yorum yazarken nelere dikkat etmeli?

Yorum yazarken dikkat edilmesi gerekenleri kısaca şu şekilde sıralayabilirim. Okuyucular tarafından yapılan tüm yorumlar belli bir kıstas içinde değerlendirilmeli ve cevap gerektirenler cevaplanmalı, açıklama isteyenlere eğer ki sizin adınıza bir mahsuru yoksa gerekli açıklamalar yapılmalı, eleştirilere objektif yaklaşabilmeli ve onları değerlendirmeli, övgüler karşısında yelkenler suya indirilmemeli ya da şımarık cevaplar verilmemeli. Çok gerekmedikçe yorum yapanlara belli bir saygı ve muhabbet çerçevesinde yaklaşılmalı. Yorumlar kişilere göre değerlendirmemeli, sadece tanınan kişilerin yorumlarına değil herkesin yorumlarına cevap yazılması daha münasiptir.

Bunlar tamamen benim şahsi görüşlerim. Mutlaka eklemeler yapılabilir. Eksik gördüğünüz kısımları yorumlarınızla belirtirseniz çok sevinirim. Biraz beyin jimnastiğinden kime zarar gelmiş değil mi?

Bol yorumlu yazılar…
Yorum
GeCe dedi ki...
bir ilave daha yapacağım her yorum yaptığınızda aslında kendi blogunuza link vermiş oluyorsunuz. Bir sitenin popülerliği ile ona verilen link sayısı doğru orantılıdır. Yaptığım binlerce yorumun sonradan sitemin pagerankının artmasına vesile olduğunu anladım. Aynı şekilde takip listeleri izleyiciler gadgeti için de geçerli
Sade dedi ki...
Kesinlikle haklısın Gece! "Yorumların bize/size geri trafik sağlayabileceğini asla göz ardı etmemek gerek"

Bende senin yorumunda parmak bastığın Takip listelerinin önemini şöyle bir örnekle pekiştirmek istiyorum. Artık neredeyse tüm bloglarda belli başlı izlenilen blogların listesi ve konu başlıkları yer alıyor. Eğer herhangi biri oradaki başlığa benzer bir google araması yaparsa goole arama sonuçlarında o siteyi kendi blogunda listeleyen kişilerde sıralanabilir.

Örnek olarak; "Blogger Yazılarınızı Sadece Başlıkları Görüntülenecek Şekilde Listelemek" konulu başlığımı arattığımda benim blogum ve Takip Listesinde benim bloguma yer verenler görülebilir. Bu aramada ilk sayfada evrenin.blogspot.com, istanbulmyway.blogspot.com ve eternaltoflyhigh.blogspot.com gibi sitelerde sadece takip listelerinde bloguma (sağ olsunlar) yer verdikleri için görüntülendiler. Çok güzel bir olay değil mi :D